Rodzaje whisky
3 min readJakie są rodzaje whisky? Oto nasz Przewodnik po poznawaniu różnych rodzajów whisky z całego świata. W naszym zasobie wiedzy o whisky jest wiele informacji, a nauka jest tak fajna!
JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY RODZAJAMI WHISKY? SZKOCKA, BOURBON, ITP…
Świetne pytanie. Zasadniczo wszystkie to są whisky tylko różnymi rodzajami. Różnica polega na tym, z której części świata pochodzą i sposobów destylacji, których używa każdy region, jak i używanych zbóż. Oto skąd pochodzi 5 głównych rodzajów whisky.
Szkocka – Szkocja
Burbon – Stany Zjednoczone
Irlandzka whisky – Irlandia
Kanadyjska whisky – Kanada
Japońska whisky – Japonia
Wszystkie te rodzaje whisky są destylowane z różnych i/lub specyficznych ziaren (kukurydza, pszenica, żyto, owies i jęczmień) i dojrzewają w beczkach. W podstawowym znaczeniu whisky to po prostu destylowane, bezchmielowe piwo (w 99,9% przypadków – mieliśmy też whisky, w której używano chmielu). Ziarna są rozmiękczane i drożdżowane, przekształcając cukry z ziaren w alkohol. Każde ziarno ma inny poziom zawartości cukru. Na przykład kukurydza ma wyższą zawartość cukru niż pszenica lub żyto, dzięki czemu whisky z kukurydzy ma słodszy smak niż whisky z pszenicy lub żyta. Po przetworzeniu cukrów w alkohol produkcja whisky odbiega od produkcji piwa i przechodzi różne procesy destylacji, w zależności od rodzaju whisky. Wszystkie zawierają co najmniej 40% alkoholu.
Każdy kraj ma swój własny zestaw przepisów dotyczących produkcji swoich whisky. Te przepisy w połączeniu z lokalnymi zasobami naturalnymi, rolnictwem i tradycjami tworzą fundamenty dla whisky każdego kraju. Spójrzmy.
CO TO JEST AMERYKAŃSKA WHISKY?
Na początku Europejczycy po raz pierwszy przybyli do USA i znaleźli obfitość żyta, dając początek żytniej whisky w USA. Później, po osiedleniu się w dzisiejszym Kentucky, kukurydza rosła bardzo dobrze i stał się skarbem Ameryki, bourbonem. Istnieje wiele rodzajów whisky produkowanych w Stanach Zjednoczonych (najbardziej znany Jack Daniels), od nieuregulowanego bimberu, przez białą whisky, po wysoko uregulowaną butelkę Bottled in Bond Bourbon. Burbon, Tennessee Whiskey i Rye to główne typy, którym się przyjrzymy.
BURBON
Oryginalnie i większość gorzelni pochodzi z Południa, szczególnie z Kentucky, ale nie musi tak być. Musi być wyprodukowany w USA.
Musi być zrobiony z co najmniej 51% kukurydzy( Jack Daniels , Jim Beam)
Niedozwolone żadne dodatki oprócz wody (bez dodatków barwiących, karmelowych i smakowych)
Musi być leżakowany w zwęglonych beczkach z nowego dębu przez co najmniej 2 lata, aby można go było nazwać „prostym” bourbonem
TENNESSEE SOUR MASH WHISKY (TENNESSE BOURBON)
Jest specyficzną odmianą burbona wyprodukowaną w Tennessee i ma dodatkowy zestaw przepisów
51-79% kukurydzy
Inne dodatkowe regulacje – muszą być filtrowane przez kawałki węgla drzewnego przed starzeniem (tzw. proces hrabstwa Lincoln)
Jack Daniels to whisky z Tennessee
JAKI JEST SMAK AMERYKAŃSKIEJ WHISKY?
Bourbon ma karmelową słodycz i waniliowe tony. Ogólnie najsłodszy z rodziny whisky. Trochę dymu z beczki w zwęglonym dębie. Tennessee whiskey (np. Jack Daniels ) – smakuje trochę jak bourbon. Niektórzy twierdzą, że jest nieco łagodniejszy, nieco słodszy i ma odcień dymu lub sadzy ze względu na dodatkowe filtrowanie węglem drzewnym. Żyto – bardziej pikantny profil smakowy burbona i mniej słodki. Bottled in Bond – mają trochę więcej kopa, ponieważ są po stronie wyższej odporności, inaczej mówiąc, są fajnym bourbonem.
Rzeczy do rozważenia: Wiele klasycznych koktajli whisky zostało pierwotnie stworzonych z myślą o bardziej pikantnym i nieco mniej słodkim profilu whisky Rye. Chociaż dzisiaj najprawdopodobniej znajdziesz bary robiące koktajle whisky z burbona na żyto. Rye świetnie nadaje się do klasycznego Manhattanu lub Old Fashioned. W przypadku kwaśnych słodszy profil Bourbona tworzy wredną Whisky Sour. Osobiście czujemy, że są jak dzieci, kochamy je wszystkie, ale czasami kochasz jednego trochę bardziej niż innych.